12.10.2022

Sadevesikaivon tyhjennys

Harva huomaa sadevesikaivon olemassaoloa tai edes sen sijaintia pihapiirissä, kadulla tai parkkipaikalla – paitsi silloin kun se alkaa tulvia. Miksi se sitten tulvii ja miten se on helppo välttää? Entä kuka sitten on vastuussa mahdollisista vahingoista, kun tulviva vesi turmelee omaisuutta?

Sadevesikaivon huolto

Sadevesikaivo on sadevesiviemärin suuaukko ja toimii samalla eräänlaisena siivilänä. Kun siivilä menee tukkoon, alkaa se tulvia yli eli sadevedet kerääntyvät parkkipaikalle tai pihalle ja voivat pahimmillaan aiheuttaa kalliita tuhoja valuessa kellarikerrokseen tai kastamalla rakenteita.

Sadevesikaivo kannattaa tyhjentää ja huoltaa ihan vähintään kerran vuodessa, mutta optimaalisesti kaksi kertaa vuodessa. Keväällä sinne kulkeutuu lumien sulaessa hiekoitushiekat ja muu talven aikana maahan jäänyt irtonainen aines. Syksyn sadevedet puolestaan vievät mukanaan pudonneet neulaset, lehdet ja pienet oksat.

Sadevesikaivon tyhjentäminen ja huoltaminen on suhteellisen helppo prosessi. Kaivosta poistetaan imupaineautolla vieras kiinteä aines ja samalla se pestään. Kaivon pohjalla oleva roskaa keräävä sakkapesä pestään, huolletaan ja tarkastetaan. Lisäksi mikäli sadevesiviemäriin on jo päätynyt oksia tai hiekkaa, huuhdellaan sitä vähän matkaa. Prosessissa kertynyt jäte toimitetaan asiakkaan puolesta asianmukaisesti jätteenkäsittelyyn.

Koska sadevesikaivojen ja sadevesiviemärien huolto ajoittuu vahvasti sesonkikausiin keväällä ja syksyllä, suosittelemme huoltosopimuksen tekemistä. Kustannukset eivät siitä nouse, mutta imupaineauton vierailut saadaan sovittua joustavasti jo ennakkoon, eikä vasta sitten kun kaikki muut niitä yrittävät tilata. Edustat sitten taloyhtiötä, huoltoyhtiötä, isännöintiä tai omistat oman talon, sinun ei tarvitse edes muistaa koko asiaa – me otamme yhteyttä ja tiedustelemme teille sopivia ajankohtia!

Kevät on paras aika tyhjentää sadevesikaivo

Lumien sulamisvedet kuljettavat sadevesikaivoon mukanaan erityisesti hiekoitushiekat ja sepelit, mutta myös kaikenlaista muuta irtonaista talven aikana lumeen hautautunutta ainesta ja roskaa. Hiekoitushiekka kerääntyy kaivon pohjalle sakkapesään ja alkaa ajan myötä kovettumaan savimaiseksi ainekseksi. Tämä paakkuuntunut aines estää erittäin tehokkaasti sakkapesän toiminnan ja kaivoon tullut hiekka ja muu aines pääsevät viemäriin. Talven tullen tuo kerääntynyt aines jäätyy viemäriin tukkien kaivon ja nostaen tulvan kaivon yläpuolelle.

Syksyllä varaudutaan Etelä-Suomen on/off -talveen

Syksyllä puista putoavat lehdet, neulaset ja pienet oksat päätyvät suurina massoina sadevesikaivoon ja sieltä mahdollisesti eteenpäin sadevesiviemäriin. Lisäksi mahdollisten rankkasateiden irrottama maa-aines valuu veden mukana kaivoon. Taas ollaan helposti tilanteessa, että sadevesikaivot kannattaa tarkastaa ja tyhjentää talven varalle.

Etelä-Suomessa talvet ovat hyvin vaihtelevia ja ennustamattomia, mutta yleensä sulaa aikaa on joulukuulle asti. Tämän jälkeen monina edellisinä vuosina on alkanut säätilan juupas eipäs -leikki lämpötilan heitellessä nollan molemmin puolin. Samaan aikaan taivaalta vettä tulee alas jossakin olomuodossa ja maassa sen olomuoto vaihtelee veden, loskan ja jään välillä.

Huoltamattominen sadevesikaivojen ja sadevesiviemärien toiminnalle tämä edes takas sahaaminen aiheuttaa riskin. Pakkasen tullessa kaivon pohjalla ja viemäriputkessa oleva aines jäätyy ja plussan puolelle kääntyessä mahdollinen runsas lumi ja loska alkavat sulaessaan valua sadevesikaivoon.

Tukosten ennaltaehkäisy ja vinkit

Pahimmillaan tukkeutunut sadevesikaivo voi aiheuttaa mittavia aineellisia ja taloudellisia vahinkoja, joista vastuussa on aina kiinteistön – tai tässä tapauksessa tarkemmin sadevesikaivon – omistaja. Onneksi tulvivat sadevedet aika harvoin päätyvät tuhoamaan rakenteita, mutta riski on aina silti olemassa, eikä sitä kannata ylenkatsoa. Yleisimmin tukkeutunut kaivo pistää parkkipaikan tai pihan tulvimaan.

Sadevesikaivon ympäristö kannattaa pitää kunnossa ja huolehtia sen säännöllisestä lakaisusta. Tällöin kaivoon ei pääse kulkeutumaan liaallisin määrin kiinteää ainesta ja toimintavarmuus paranee. Olemme kuitenkin enemmän tai vähemmän säiden armoilla eli emme yksinkertaisesti pysty estämään hiekoitushiekan sekä muiden luonnonmateriaalien kulkeutumista sadevesikaivoon. Siksi säännölliset ja hyvin tehdyt huollot yhdessä alueen yleisen puhtaanapidon kanssa ovat paras tapa minimoida riskit tulvivasta pihamaasta.

Tehokkaimmin mielenrauhan ja turvan toimivasta sadevesikaivosta saat, kun hoidat oman osasi ja annat ammattilaisten hoitaa toisen puolen. Ota siis heti yhteyttä ja pyydä tarjousta huoltosopimuksesta!

« Palaa takaisin